Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, 7 Ekim günü başlayacak olan 13. Kitap Fuarı’na ithafen bir açıklama yaptı.
İlk olarak 2009’da başlanan bu etkinliğe gösterilen ilgi her yıl katlanarak büyümekte. Balamir Gündoğdu, gurur kaynağı olan bu etkinlik hakkında yaptığı basın açıklamasında ise şunları söyledi:
“Sizlere, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kitap buluşması olan Kocaeli Kitap Fuarı’nın 13’üncüsünün tanıtım toplantısında seslenmekten mutluluk duyuyorum.
Kocaeli Kitap Fuarı’nı ilk olarak 2009’da, ülkemizin fikir ve kültür iklimine yeni bir soluk getirmek amacıyla hayata geçirmiştik.
Şehrimizin sakinlerinin, gençlerinin ufuklarını genişletmek, onları ilham veren yazarlar, şairler ve düşünce insanlarıyla buluşturmaktı gayemiz.
Çıktığımız bu yolda, bugün 13’üncü yılımıza giriyoruz.
Kocaeli Kitap Fuarı’nın sadece yayınevlerinin kitaplarını tanıttığı, yazarların imza günü düzenlediği klasik bir buluşmanın ötesine geçip günün meselelerinin
tartışıldığı, geleceğe yönelik düşünce iklimine katkı sağlayan bir platform olmasını hayal etmiştik.
Geçen zaman zarfında bu hayalimizi büyük ölçüde başardığımızı mutlulukla ve gururla ifade edebilirim. Son beş yılda Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kitap fuarı olmamız bunun en büyük kanıtlarından biri.
Sizlerle bazı rakamlar paylaşmak istiyorum.
2009’da 10 bin ziyaretçiyle başladığımız kitap buluşmamızda geçen yıl 905 bin kitapsevere ulaştık. Bu 13 yılda toplamda 6,5 milyona yakın ziyaretçiyi sevdiği yazarlarla buluşturduk.
4 bine yakın yazar ve şairi ağırladık, onları okuyucularıyla buluşturduk. Bu noktada çok önemli bir konunun altını çizmek istiyorum.
Şu bir gerçek ki görsel iletişimin ve sosyal medyanın baskısı altında hem maddi hem manevi olarak yazılı edebiyatımız kan kaybediyor.
Özellikle çocuklarımız, gençlerimiz kitaptan uzaklaşıyor. Kocaeli Kitap Fuarı olarak en başından itibaren en büyük hedeflerimizden biri çocuk ve gençlerimize kitap sevgisini aşılamaktı.
Geçen 13 senede Ağaçlar Kitap Açıyor, Kitap Kumbarası gibi onlarca eğlenceli etkinlikle ve çocuk, genç edebiyatının önemli isimlerini ağırlayarak gururla söyleyebilirim ki milyonlarca çocuğumuza ve gencimize ulaştık, kitap sevgisinin hayatlarının bir parçası olmalarına vesile olduk.
Bence Kocaeli Kitap Fuarı olarak en büyük kazanımlarımızdan biri budur. Bu sene bu konuda bir aksiyon daha alarak Kitap Fuarı öncesinde Çocuk isimli dergimizi hayata geçirdik. Çocuklara kitap sevgisini eğlenceli bir şekilde vermeyi amaçladığımız dergimizi çocuklarımıza ulaştıracağız.
TEMA
Biraz önce de söylediğim gibi Kocaeli Kitap Fuarı sadece bir yazar, yayınevi-okuyucu buluşması değil; Günün meselelerinin tartışıldığı, geleceğe yönelik düşünce iklimine katkı sağlayan bir platform.
Bu nedenle fuarımızın içeriğini her sene bir ana tema etrafında örüyoruz. Bu seneki ana temamızı da “Şehir ve Kitap” olarak seçtik.
Bu kararı alırken çıkış noktamız; hızla artan şehirleşmenin gelecek 10 yılın ve ötesinin en temel meselelerinden biri olduğuydu.
Tüm dünyada şehirleşme büyük bir hızla artıyor. 2050’de dünya nüfusunun üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağı ve nüfusu 10 milyonu geçen mega kent sayısının iki-üç katına çıkacağı öngörülüyor.
Bu büyük yer değiştirme, hepimizi şehir ve şehirli olmak kavramlarını yeniden düşünmeye zorluyor ve beraberinde onlarca soruyu da getiriyor.
Bugün, şehirlerimizi son deprem afetinin de etkisiyle yapıların güvenliği üzerinden ele alıyoruz.
Ama bireyler arasındaki toplumsal bağları, oluşan kültürel çeşitliliği, bir arada yaşama ve toplumsal uyum konularını göz ardı ediyoruz.
Oysa göçler, afetler, ekonomik ve sosyal gelişmelerin etkisi şehirlerimizin, insanımızın, toplumumuzun kimliğini de değiştiriyor ve dönüştürüyor.
İşte bu saikle birbirinden değerli yazar, düşünce insanının rehberliğinde ve onlardan ilham alarak değişen, dönüşen şehri, insanı anlamak ve geleceği nasıl inşa
edebileceğimizi konuşmak üzerine 7-15 Ekim tarihleri arasında dokuz günlük bir düşünce yolculuğuna çıkacağız.
2023 RAKAMLAR
Bu yolculukta bizlere 450’den fazla yazar ve şair eşlik edecek. Bu dokuz günde, Yapı Kredi’den Turkuaz Kitap’a, Can’dan Dergah’a, Alfa’dan Timaş’a, Türkiye’nin en büyük yayınevlerinden Kocaeli’nin yerel yayıncılarına kadar 390 yayınevi dünya ve Türk edebiyatının önemli eserlerini ziyaretçilere sunacak.
Bu sene bizi heyecanlandıran bir diğer gelişme de sivil toplum kuruluşlarının ilgisi oldu. Tam 102 STK, stantlarıyla 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda olacak.
Bu dev kadro, 7 Ekim sabahından itibaren Kocaeli Kongre Merkezi’nde kitapseverleri bekliyor olacak. Bu sene yerleşkemizi de ziyaretçilerimizin daha rahat edebilmesi için genişlettik.
Tek parçada 8 bin metrekarelik çok ferah bir çadır alanı kurduk. Ayrıca bin 500 metrekarelik ek bir çadır alanımız daha var.
Böylece Kocaeli Kongre Merkezi’nin 3 bin 500 metrekarelik kapalı alanı dahil 13 bin metrekarelik bir alanda sizleri ağırlayacağız.
PROGRAM
Bu noktada kısaca programda neler olduğundan bahsetmek istiyorum.
13. Kocaeli Kitap Fuarımızın kapsamındaki etkinliklerimizin startını ilk olarak Kocaeli Üniversitesi’nde veriyoruz.
-4 Ekim’de yani yarın, üniversitemizde Açık Havada Sinema Keyfi ile başlayacağız.
– 6 Ekim Cuma sabahı ise artık klasikleşen Ağaçlar Kitap Açıyor etkinliğimiz Cumhuriyet Bulvarında yapılacak.
-Aynı günün akşamı saat: 19:30’da açılışımızı gerçekleştireceğiz.
– Açılış için Şehri Okuyan İnsan adını verdiğimiz çok özel bir gösteri hazırladık.
– İnsanın inşa ettiği şehrin, insanı nasıl inşa ettiğini, insan-şehir etkileşimini bir yazarın gözünden dinleyeceğiz.
-Türkiye’nin ve dünyanın sayılı şehirlerine misafir olacak ve o şehirleri temsil eden zengin müzik repertuarını, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği
Topluluğu koro şefi İhsan Özer’in yönetimindeki orkestra ile Hakan Aysev, Dilek Türkan, Ayfer Vardar’ın sesinden dinleyeceğiz. Açılış gecemizde 13. Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu olan ünlü sosyolog ve yazar Prof. Dr. Ümit Meriç de bizlerle olacak.
Sayın Meriç aynı zamanda Fuarımızın ilk gününde “Seyyahların Aynasında Şehirler” isimli özel bir söyleşi ve imza günüyle kitapseverlerle buluşacak.
ŞEHRİN IŞIĞI VE ŞEHİR KONUŞMALARI
Bu seneki kitap fuarımız kapsamında iki tematik program oluşturduk. Bunlardan ilki Şehrin Işığı… 7 ile 14 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Kongre Merkezi’nin A ve C holleri arasındaki açık alanda her gün akşam 20:00’de müzikle, şiirle ve sohbetle şehirlerimizin hikayelerini dinleyeceğiz.
7 Ekim akşamı Ahmet Selçuk İlkan’ın “Bu Şehir ve Sen” başlıklı şiir dinletisi ile başlayacağımız Şehrin Işığı etkinliklerinde Tuluyhan Uğurlu, Sedat Anar ve Oda
Orkestramız konserleri yer alacak.
10 EKİM: ÖMER ÖZTÜRK – MEHMET ÖZGÜR
10 Ekim’de TRT’de yayımlanan Vapurda Çay Simit Sohbetleri programının yapımcısı ve sunucu Ömer Öztürk ile ünlü oyuncu Mehmet Özgür’ün “Şehrin Raconu”
sohbeti ile karşınızda olacağız.
Öztürk ve Özgür, geçmişin şehirlerinin olmazsa olmazı kabadayılarını, onların mahallerdeki ve toplumsal hayattaki rolünü konuşacak.
13 EKİM: YABANCILARIN GÖZÜNDEN KOCAELİ
13 Ekim akşamında çok keyifli ve bir o kadar da ilginç bir sohbetimiz olacak. O akşam şehrimize dışarıdan bakacağız. Gazeteci Engin Şahin’in yöneteceği Yabancıların Gözünden Kocaeli sohbetinde Kocaeli’nde yaşayan 5 yabancı konuğumuz, kendilerinin gördüğü Kocaeli’ni ve deneyimlerini aktaracaklar.
14 EKİM ABUR CUBUR SHOW
Şehrin Işığı’nın son etkinliği Abur Cubur Show olacak. Şovun oyuncuları kitap fuarı için özel bir içerik hazırladılar. “Sayfalarca Kahkaha” adını verdikleri bu özel
bölümle 14 Ekim akşamı bizlerle olacaklar.
ŞEHİR KONUŞMALARI
Ana temamız Şehir ve Kitap eksenin oluşturduğumuz diğer program ise Şehir Konuşmaları… Fuar boyunca her gün bir buluşmayla Türk edebiyatının güçlü yazarlarından kültür, sanat, şiir, futbol, tarih, gençlik ekseninden şehirleri dinleyeceğiz.
Kemal Sayar, bizlere “Şehir İnsanın Anlam Arayışını” anlatacak; Prof. Dr. Erol Göka “Türk’ün Göçebe Ruhu ve Şehir” başlıklı bir sohbet gerçekleştirecek. Şef Mehmet Yalçınkaya, şehrin yemek kültürü ve gastronomi üzerindeki etkilerini paylaşırken Yücel Arzen, “Şehrin Şarkıları” başlıklı söyleşisinde mekan ve şarkılar arasındaki bağları anlatacak.
Şehir Konuşmaları altında ayrıca ;
Beyhan Budak, “Mutlu Şehir, Mutlu İnsan”,
Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, “Kadim İlim Şehirleri”,
Celalettin Çelik, “Mekanın Telkini: Müzikten Mimarlığa Poetik Seyahatler”,
Beşir Ayvazoğlu ise “Dünyayı Güzelleştirmek: Turgut Cansever” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecekler.
Şehir Sohbetleri programı içinde çok ilginizi çekeceğinize inandığımız özel oturumlar hazırladık.
FUTBOL VE ŞEHİR
Bunlardan biri Futbol ve Şehirler… Şehirlerin hatta aynı şehrin futbol kulüpleri arasındaki rekabetin tarihsel arka planını, futbolun bir şehir üzerindeki etkilerini
Yılmaz Vural ile Yunus Dallı’dan dinleyeceğiz.
ŞEHRİN TİYATROSU
Türk tiyatrosunun çınarları Zihni Göktay, Ayla Algan ve Mehmet Atay, Kocaeli Şehir Tiyatroları Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı moderatörlüğünde geçmişten bugüne
tiyatronun şehir hayatındaki rolünü, tiyatro-şehir ilişkisini muhteşem anılar eşliğinde paylaşacak.
Bu iki tematik programın yanı sıra Kocaeli Kitap Fuarı’nda 750’den fazla söyleşi ve imza günü de gerçekleşecek. İlber Ortaylı, Ahmet Ümit, Saliha Erdim, Sevil Atasoy, Nurullah Genç, Ender Saraç, Mim Kemal Öke, Hande Fırat- Zafer Şahin, İhsan Süreyya Sırma, Ziya Selçuk, Hakan Çelik söyleşi ve imza günü düzenleyecek yazarlardan sadece bazıları…
İsmini sayamadığım birçok yazar da burada olacak. Sevdiğiniz yazarların söyleşi ve imza günlerini öğrenmek için hazırladığımız kitapçığı bakabilir veya
İnternet’ten www.kocaelikitapfuari.com adresini takip edebilirsiniz.
ÜNLÜLER MÜNAZARA GÖSTERİ MAÇI
Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında bir münazara etkinliği hazırladık. Ersin Çelik, Gri Koç, Altay Can Meriç ve Yavuz Yiğit ile üniversite öğrencisi dört profesyonel münazır
karşı karşıya gelecek. İki ekip, “kitapçılardaki bestseller (en çok satanlar) bölümünün kaldırılması kaldırılmaması” konusunda seyircileri ikna etmeye çalışacak.
SERGİLER
Son olarak 13. Kocaeli Kitap Fuarı için özel olarak hazırladığımız sergilerden bahsetmek istiyorum.
YAPAY ZEKA SERGİSİ
Çok ilgi çekeceğine inandığımız sergilerimizden ilki Yapa Zeka ile “Tasarlanan Roman Kahramanları.” Dünya ve Türk edebiyatının önemli eserlerinin kahramanlarının gerçek hayatta yaşasalar nasıl görünebileceğini gelişmiş yapay zeka uygulamalarına sorduk. Yapay Zeka da, romanların geçtiği dönemin etkilerini ve yazarının kahramanı anlatırken verdiği ipuçlarından yola çıkarak 33 roman kahramanının, gerçek hayatta
nasıl görünebileceğini çizdi.
ŞEHR-İ MAHAL MİNYATÜR SERGİSİ
İkinci sergimiz; Kocaeli’nin tarihi mimari eserlerini, kültürel değerlerini, toplumsal birikimini ve hikâyelerini kullanarak hazırladığımız minyatür sergisi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Geleneksel El Sanatları Bölümü sanatçıları tarafından hazırlanan sergide Süleyman Paşa ve Mescidi, Selim Sırrı
Paşa ve Konağı, Seka Kâğıt Fabrikası ve Mehmet Ali Kâğıtçı, Sultan Abdülaziz ve Kasrı Hümayun gibi 41 eser minyatürlere aktarıldı.
KADİM ESNAFLAR
Üçüncü sergimiz ise Kadim Esnaflar. Bugün özellikle büyükşehirlerde esnafların sayısı hızla azalıyor. Alışveriş merkezlerinin, hızlı tüketim alışkanlarının sonucu olarak hızla kayboluyorlar.
Bugün çoğumuzun mahallesinde, semtinde çocukluğundan hatırladığı esnaf dükkanı kalmadı. Oysa esnaflar şehrin hafızası gibidir. Bu nedenle Kocaeli’nin 11 ilçesinden birer esnaf ve İzmit’ten beş esnaf olmak üzere 16 esnaf belirledik ve kurgusal öyküleri kaleme aldık.
ULAŞIM
Bu noktada önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. Kocaeli Kitap Fuarı’nda bu sene 1 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlamayı öngörüyoruz. Dolayısıyla ziyaretçilerimizin Türkiye’nin bu en özel kitap fuarına sorunsuz ulaşabilmesi, ulaşımda sıkıntı yaşamaması için tüm imkanlarımızı seferber ettik.
Öncelikle vatandaşlarımızdan ricam olabildiğince tramvay hattını kullanmaları.
Tramvayla Kongre Merkezi durağında inip üst geçitten karşıya geçerek Kongre Merkezi’ne kolaylıkla ulaşım sağlayabilirler. Tramvay seferlerimizi özellikle hafta sonları artıracağımızı vurgulamak istiyorum. Özel araçlarıyla gelecek vatandaşlarımız için de Seka Hastanesi ile Sekapark 3. Etap otopark alanlarını hazırladık. Özellikle vurgulamak istiyorum ki Kocaeli Kongre Merkezi önünde yer alan otopark çadır alanı olarak kurgulandığı için burayı kullanmak mümkün olmayacak.
Öğrencilerimiz için ise özel otobüs seferleri koyduk. Kartepe, Gebze, Karamürsel ilçelerinden katılım sağlayacak vatandaşlar için de ring
servisleri oluşturuldu. Ring servis saatlerine ilişkin planlama Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz sosyal medya hesaplarından duyurulacak. Engelli vatandaşlarımız ise ulaşım taleplerini Alo 153’e iletebilirler. Engelli Taksi birimi iş birliğiyle engelli vatandaşlarımızın ulaşımı sağlanacak.
Son olarak tekrar hatırlatmak isterim ki, vatandaşlarımız Kitap Fuarı ile ilgili tüm bilgilere İnternet sitemiz üzerinden ulaşabilirler. Ya da Alo 153’ü arayıp fuarla ilgili
istedikleri bilgilere erişebilirler. Çağrı Merkezimiz 7/24 hizmet veriyor olacak.
Kocaeli Kitap Fuarı’nın şehrimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere, katılım gösteren birbirinden değerli tüm yazarlara, yayınevlerine ve ziyaretçilerimize şükranlarımı sunuyorum.
Beni sabırla dinlediğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.” dedi.