Demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik 28 Haziran 2013’te düzenlenen “Demir Yumruk” operasyonu kapsamında haklarında dava açılan 46 sanıktan biri olan CHP milletvekili Melih Meriç’in dosyası, 28. yasama döneminde CHP Gaziantep Milletvekili seçildiği gerekçesiyle ayrıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, suç örgütü kurucusu olduğu iddia edilen Hüseyin Eryılmaz’ın ve o dönemde CHP’li Melih Meriç’in da aralarında olduğu 46 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame Ankara 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
İLK DURUŞMADA TAHLİYE EDİLMİŞLERDİ
Davanın 10 Ocak’ta görülen duruşmasında, ‘örgüt yöneticisi’ oldukları iddia edilen tutuklu sanıklar Hüseyin Eryılmaz, Hulusi Belgü, Mustafa Kırsaç, Muzaffer İzgi, Soner Eryılmaz ile Ahmet Kurtuluş, İsmail Eryılmaz ve Yılmaz Altunbulak tahliye edildi.
CHP MİLLETVEKİLİ MERİÇ’İN DOSYASI AYRILDI
Ankara 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmada hakkında, “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istenen CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç’in dosyası, milletvekili seçildiği gerekçesiyle ayrılmıştı.
MELİH MERİÇ’İN İLİŞKİSİ
Melih Meriç, soruşturma kapsamında 28-29 Haziran 2022 tarihleri arasında gözaltına alınmıştı. Melih Meriç’in adı, hazırlanan 624 sayfalık iddianamenin 10 farklı yerinde geçiyor.
İddianamede sanıklara isnat edilen suçlar, 65 olay olarak sıralanıyor.
SAHTE FATURA KAPAMA İDDİASI
Melih Meriç’in adı, iddianamede anlatılan 3’ün olayda geçiyor.
İddiaya göre sanık Hüseyin Eryılmaz’ın talimatıyla; Göymen Çelik Yapı Malzemeleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi isimli firmaya elden ve nakit 8 milyon TL para verildi.
Bu firmanın, önce Melih Meriç’in sahibi olduğu Metropol İnşaat firmasına parayı teslim ettiği, ardından da Metropol İnşaat’ın bu parayı, Göymen Çelik Yapı’dan mal almış gibi hesaplarına göndererek, Göymen Çelik Yapı’nın kendi sahte fatura kapamasını yaptığı iddia edildi.
Göymen Çelik Yapı’nın, yine aynı para ile kendi hesapları üzerinden Eryılmazlar Demir Çelik isimli firma hesabına ‘demir alım bedeli’ açıklamasıyla parayı resmi hesaptan geçtiği ve ikinci bir kapama gerçekleştirdiği öne sürüldü.
İddianamede, söz konusu paranın, CHP’li Melih Meriç’in şirketi Metropol İnşaat ile Göymen Çelik Yapı arasında dolaştırılarak, bu paranın çıktığı yere döndüğü ve gerçekte olmayan bir ticareti; hesaplarda para dolaştırarak ‘olmuş gibi’ gösterip, sahte fatura kapaması yapıldığı kaydedildi.
SAHTE FATURA KAPAMASINA İLİŞKİN MELİH MERİÇ’İN İFADESİ
Bu olayla ilgili savcılığa ifade veren Melih Meriç, Metropol İnşaat’ın sahibi olduğunu, Göymen İnşaat ile alış verişinin tamamen ticari olduğunu, Göymen İnşaat ile birlikte bu şekilde ticaret yaptığı 10’un üzerinde firma olduğunu söyledi.
“BU İŞLEMLERİ BİLMEM MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Melih Meriç, savunmasının devamında ise, “Gaziantep başta olmak üzere 6 ilde 15 farklı şantiyem bulunmaktadır. Bu şantiyelere farklı demir çelik firmalarından alışverişlerim olmuştur. Bunları hatırlamam mümkün değildir. Yaptığım alışverişlerin tamamı hangi maldan ne alındığı ve bu mal karşılığında ne kadar verildiğini satın alma müdürleri yapar ve muhasebe tarafından ödenir. Ayrıca bin 500’e yakın çalışanım bulunmaktadır. Göymen İnşaat ile ticari alışverişin dışında herhangi bir ilişkim yoktur. Bu işlemler hakkında hiçbir bilgim yoktur. Bu işlemleri bilmem mümkün değildir. Ticari ilişkim dışında da söz konusu firmayla herhangi bir ilişkim olmamıştır” dedi.
SAVCI DEĞERLENDİRMESİ: HERHANGİ BİR GÖRÜŞME KAYDI BULUNMUYOR
Sahte fatura kapama iddiasına ilişkin savcının, Melih Meriç hakkında yaptığı değerlendirmede, Melih Meriç’in olaya ilişkin herhangi bir görüşme kaydının bulunmadığını, sanık Hüseyin Eryılmaz ile irtibatının olup olmadığına dair veri olmadığını kaydetti.
Öte yandan, savcılık değerlendirmesinde Hüseyin Eryılmaz’ın kayıt dışı parsının sisteme sokulması için kullandığı İhsan Göymen’e ait Göymen Çelik Yapı’ya, 30 Mart 2022’de Metropol İnşaat tarafından iki parça halinde toplam 8 milyon TL paranın banka kanalı ile gönderildiği iddianamede yer aldı.
Yine aynı tarihte Eryılmazlar tarafından daha önce Göymen Çelik Yapı’ya elden teslim edilen 8 milyon TL’nin, 7 buçuk milyon TL olarak Metropol’e elden teslim edildiği ve Metropol İnşaat’ın çalışanı olan Duran Ünal tarafından şirketin banka hesabına yatırıldığı bilgisine iddianamede yer verildi. Aradaki 500 bin TL2nin ise yüzde 9’luk sahte fatura satışından kazanılan tutar olduğu değerlendirildi.
PARANIN TAKİBİNİ ZORLAŞTIRMAK İÇİN ORADAN ORAYA AKTARILMIŞ
İddianamede, bu paranın Göymen Çelik Yapı tarafından Eryılmazlar Demir Çelik’in banka hesaplarına aynı şekilde iki parça halinde 8 milyon TL olarak gönderildiği, ancak bu paranın görüşme tapelerine göre şüpheli İhsan Göymen’in firması ile Eryılmaz’ın firması arasında dolaştırılarak kapama işleminin gerçekleşmesi gerektiği belirtildi. Paranın takibini zorlaştırmak için Metropol ile Göymen arsında sahte fatura işi kapama yapıldığının anlatıldığı iddianamede, bu yöntemle kayıt dışı paranın sisteme sokulması ile haksız menfaat sağladığı ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak dolandırıcılık suçunun işlediği ifade edildi.
“PARA TRAFİĞİNİ BİLMEM MÜMKÜN DEĞİL”
CHP Milletvekili Melih Meriç, bu anlatılanlara ilişkin yaptığı savunmada ise, “Bunların benim şirketim ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Demir ihtiyacını karşılamak için fatura karşılığı para ödemiş olabilirim. Göymen ve Eryılmaz şirketinin para trafiğini bilmem mümkün değildir” dediği iddianamede yer aldı.
İKİNCİ SAHTE FATURA KAPAMA İDDİASI
İddianamede, Hüseyin Eryılmaz’ın kayıt dışı parsının sisteme sokulması için kullandığı İhsan Göymen’e ait Göymen Çelik Yapı’ya gönderilen 12 milyon TL civarındaki paranın 27 Nisan 2022’de 11 milyon 850 bin TL olarak Göymen Çelik Yapı tarafından Melih Meriç’in firması Metropol İnşaat’ın hesabına gönderildiği belirtildi.
Yine aynı gün Metropol çalışanı Duran Ünal tarafından, şirket hesabına 5 milyon 950 bin TL gönderdiği, buradaki eylemin ticari bir faaliyet olmadığı, Eryılmazlar’ın kayıt dışı satıştan kazandıkları paraları yatırım firmalarına aktararak parayı yasal hale getirdikleri ve Eryılmazlar’ın adı geçen firmalar arasında parayı dolaştırılarak kapama işleminin gerçekleştirdikleri ifade edildi.
“METROPOL İLE GÖYMEN ARASINDA DA SAHTE FATURA İŞİ KAPAMA YAPILDI”
Savcı, yapılan bu işlemlerdeki amacın, paranın takibini zorlaştırmak için olduğunu, ayrıca Metropol ile Göymen arasında da sahte fatura işi kapama yapıldığını, dolayısıyla sahte fatura düzenlenmesi ve kayıt dışı paranın sisteme sokulması ile haksız menfaat sağlandığı ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak dolandırıcılık suçunun işlediğini kaydetti.
İDDİANAME
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, suç örgütü kurucusu olduğu iddia edilen Hüseyin Eryılmaz’ın ve o dönemde CHP’li Melih Meriç’in da aralarında olduğu 46 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
MELİR MERİÇ HAKKINDA 10 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç hakkında, “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İddianamede, Hüseyin Eryılmaz ile ‘örgüt yöneticisi’ oldukları iddia edilen Hulusi Belgü, Mustafa Kırsaç, Muzaffer İzgi ve Soner Eryılmaz’ın ayrı ayrı “suç örgütü kurmak” suçundan 4 yıldan 8 yıla, “suç örgütü kapsamında zincirleme şekilde kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık” suçundan 10 yıldan 35 yıla kadar hapis cezaları talep edildi.
Diğer sanıklar hakkında da “suç örgütü kapsamında zincirleme şekilde kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık”, “kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık”, “suç örgütüne üye olmak” ve “suç örgütüne yardım” suçlarından 2’şer yıldan 35’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Odatv.com